Min kärlek till kaffe har funnits i många år. Idén till att starta ett kafferosteri föddes sakta men säkert fram under mina år som turnerande musiker med mitt band Truckfighters.

Image Alt

Om mig

Rostarens egna ord

s
Min kärlek till kaffe har funnits i många år. Idén till att starta ett kafferosteri föddes sakta men säkert fram under mina år som turnerande musiker med mitt band Truckfighters.

Det var förr i tiden inte lätt att hitta bra kaffe runt om i världen. På senare år har det dock startat en mängd bra microrosterier och jag har haft förmånen att besöka många av dem. Så varför inte ta den erfarenheten och starta ett eget rosteri i min hemstad Örebro.

Sagt och gjort, CozoCoffee startades 2017 med intentionen att hitta de allra bästa kaffebönorna och rosta dem i smakfulla och spännande kombinationer.
/Oskar Cedermalm

Mina förslag

s
Vad är kaffe för dig? Är du en vardagsdrickare som nöjer dig med vilken mellan/mörrost som helst i hyllan eller vill ha du ha ut mer av ditt kaffedrickande. Vilken metod föredrar du?
d
Kaffe att ta med

Kom förbi min lanthandel, ta en god kopp kaffe ur min automat och fika utanför. Naturligtvis aldrig lika gott som en kopp handbryggt kaffe men kanske gott nog?

Espresso

Vad är en bra Espresso? Tycke och smak naturligtvis, men en tumregel är att det ska ta nånstans mellan 20-30sekunder att få ut 40-60gram/ml kaffe i din kopp. Ditt portafilter borde ha ca 16-20gram kaffe för ett dubbelhandtag.

d
d
Bistro brygg

Bistro kaffe kan vara vilket kaffe som helst, det handlar helt och hållet om malningsgraden. Bistrokaffe är alltid grövre än bryggkaffe. Sen tycker jag du ska experimentera med malningsgraden i första hand innan du t.ex börjar lassa på mer och mer kaffe om du tycker det blir för svagt.

Smakprofil

En smakprofil är toner av en viss frukt, nötter etc. Det är alltså inte smaksatt kaffe utan varje böna har sin egen karaktär. Kan liknas vid de smakprofiler du ser på viner. Vinet smakar fortfarande som vin men har en viss profil som man kan ana en lite nyans av.

d
d
Kaffemaskiner

En helautomatisk kaffemaskin är naturligtvis förträffligt enkel och snabb lösning för att få ett ok kaffe (inte klockrent men ok). Vad många missar är att dessa måste underhållas och rengöras för att producera kopp efter kopp av gott kaffe. Kontakta mig om du är intresserad av att köpa och/eller råd vid köp!

Rost Profil

Visst du att ca 70% av kaffets smak beror på vilken karaktär bönan har från början, men 30% är det hur kaffets rostar som framhäver vissa smaker. Det är dock mycket enklare att förstöra ett fint kaffe än att framhäva det där lilla extra OCH att vara konsekvent. Därför skapas en rostprofil av kafferostaren, man kan likna det vid ett recept.

s